אהל שרה https://ohelsarah.org/ מרכז לחינוך ושיקום ילדים ובוגרים מיוחדים Thu, 31 Mar 2022 09:06:14 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://ohelsarah.org/wp-content/uploads/2020/12/logo-134x150.png אהל שרה https://ohelsarah.org/ 32 32 שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה https://ohelsarah.org/%d7%94%d7%99%d7%92%d7%95%d7%99-%d7%90%d7%95%d7%aa/ https://ohelsarah.org/%d7%94%d7%99%d7%92%d7%95%d7%99-%d7%90%d7%95%d7%aa/#respond Wed, 20 Jan 2021 20:13:00 +0000 https://ohelsarah.org/?p=532 ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית
מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן
(Abbeduto & Rosenberg, 1993).
יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה
ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה וכתיבה.

הפוסט שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>

שימוש בשיטת טיפול
היגוי אות כמשפרת
יכולות הגייה וקריאה

בית > מאגר מידע

שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה

מאת: תמר שטיגליץ, קלינאית תקשורת מוסמכת (MA). 
עובדת מזה 9 שנים בעמותת אהל שרה במסגרות השונות. מדריכה צוותי הוראה וקלינאיות תקשורת.

תקציר

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן (Abbeduto & Rosenberg, 1993) . יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה וכתיבה. בסקר רחב היקף הוגדרו קשיי קריאה כלקות המשנית הבולטת ביותר בקרב ילדים המוגדרים עם מש"ה (korits & lacon, 2011 &). לאור האמור, ישנה חשיבות רבה לעבודה עם שיטות טיפול המחזקות את היכולת הפונולוגית על היבטיה השונים בקרב ילדים עם מש"ה וזאת על מנת לסייע להם לרכוש מיומנויות בסיסיות אלו ולאפשר להם תפקוד מיטיבי ככל הניתן ובסיס לשילוב בקהילה. 

בבית ספר של עמותת "אהל שרה" פותחה שיטת טיפול שנקראת "היגוי-אות" . שיטה זו תומכת בהגייה וברכישת קריאה וכתיבה ועובדת על האספקטים הפונולוגיים של השפה. שיטת "היגוי-אות" נבנתה בשיתוף של צוות קריאה עם צוות קלינאיות התקשורת. השיטה כוללת ג'סטות שנותנות רמז גם לגרפמה, גם לפונמה וגם לאופן הפקת הפונמה. מבחינת יכולת הפקה והגייה, היא מסייעת במישור הסגמנטלי ובמישור הפרוזודי.  מבחינת יכולות קריאה וכתיבה, השיטה משפרת מודעות פונולוגית, מסייעת באנליזה וסינטזה של מילים ברמה הפונמית ומחזקת קשר אות- צליל.

שיטה זו באה לידי שימוש גם בטיפולי הגייה על ידי הקלינאיות תקשורת, גם בשיעורי קריאה וכתיבה ע"י המורות קריאה והמרפאות בעיסוק וכן על ידי צוות הכיתה: המחנכות והסייעות באימוני קריאה, כתיבה והיגוי. העבודה הפונולוגית שנעשית באופן רב מערכתי, יוצרת שיפור עצום ביכולות ההיגוי והקריאה של התלמידים.

השיטה כאמור מראה הצלחה גבוהה ברמה הקלינית ומומלץ להעריך אותה גם בעזרת כלים מחקריים .

בבית ספר של עמותת "אהל שרה" פותחה שיטת טיפול שנקראת "היגוי אות". שיטה זו תומכת בהגייה וברכישת קריאה וכתיבה ועובדת על האספקטים הפונולוגיים של השפה. שיטת "היגוי-אות" נבנתה בשיתוף של צוות קריאה עם צוות קלינאיות התקשורת. השיטה כוללת ג'סטות שנותנות רמז גם לגרפמה, גם לפונמה וגם לאופן הפקת הפונמה. מבחינת יכולת הפקה והגייה, היא מסייעת במישור הסגמנטלי ובמישור הפרוזודי.  מבחינת יכולות קריאה וכתיבה, השיטה משפרת מודעות פונולוגית, מסייעת באנליזה וסינטזה של מילים ברמה הפונמית ומחזקת קשר אות – צליל.

סקירת ספרות

בקרב מוגבלות שכלית קיימת קשיים בולטים ביכולות הפונולוגיה. יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה וכתיבה

קשיים פונולוגיים בקרב ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית

אחד מכישורי ההסתגלות הכלולים בהגדרת המוגבלות השכלית הינה השפה. אוכלוסיית המוגבלים שכלית מציגים הנמכה כללית בכל תחומי השפה: תחביר, מורפולוגיה, סמנטיקה, פרגמאטיקה ופונולוגיה. קבוצות שונות בתוך אוכלוסיית המוגבלים שכלית מראים חסרונות או יתרונות יחסיים בתחומים שונים (Burack, Hodapp & Zigler, 1998) . לדוגמא – תחום הפונולוגיה בקרב תסמונת דאון או תסמונת X שביר יכול להיות מונמך אף יותר ביחס לתחומי השפה האחרים והיכולות הקוגניטיביות  (Dodd, 1976. Dykens, Hodapp & Leckman, 1994). 

בהתפתחות תקינה לומדים כל העת משמעות של מילים חדשות וכחלק  מכך אף לומדים את דרך הפקתן. ההפקה נעשית תוך שמירה על כללי הפונולוגיה של השפה. ההתפתחות הפונולוגית מושלמת ברובה בהגעה לגיל בית הספר. לעומת זאת, ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן (Abbeduto & Rosenberg, 1993) . נתח נרחב מבין הילדים עם מוגבלות שכלית הינם ילדים עם תסמונת דאון. קבוצה זו מציגים קשיים בולטים באספקטים הפונולוגיים של השפה. איחור זה ניכר כבר בתחילת ההתפתחות בעיכוב בשלב המלמול ובהמשך נקשר לעיכוב משמעותי יותר בהבעת השפה לעומת הבנת השפה (Burack, Hodapp & Zigler, 1998).
 Dodd (1976), השווה שיבושים פונולוגיים שנעשו על ידי ילדי תסמונת דאון עם רמת מוגבלות שכלית גבוהה לילדים עם מוגבלות שכלית שאינה ספציפית וכן לילדים עם התפתחות תקינה תואמי גיל קוגניטיבי-מנטלי. הממצאים הצביעו על כך שילדים עם תסמונת דאון הפיקו שיבושים פונולוגיים רבים יותר ומגוונים יותר ביחס לשתי קבוצות הביקורת. בנוסף, ההתפתחות הפונולוגית של ילדים עם תסמונת דאון נמצאה מאוחרת משמעותית ביחס להתפתחות הקוגניטיבית. בנוסף, מחקר אחר שנעשה על ידי Stoel-Gammon (1980) בדק דיבור ספונטני בקרב ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית קלה.  במחקר נמצא שהנבדקים היו מסוגלים להפיק את כל הפונמות באנגלית. בנוסף לכך נמצא שיכולות פונולוגיות של ילדים עם תסמונת דאון היו דומות לאלו של ילדים עם התפתחות תקינה מותאמים שפתית. בדומה למחקר של Dodd (1976) ההתפתחות הפונולוגית נמצאה מאוחרת ביחס להתפתחות הקוגניטיבית- מנטלית.
לסיכום , על פי המחקרים המתוארים לעיל קבוצת הילדים עם תסמונת דאון מציגה קשיים בולטים בתחום הפונולוגיה או ביחס לשפה או/ו ביחס לתפקוד קוגניטיבי כללי.

החוקרים Paul (2007) ו- Shriberg & Widder (1990), הציגו את לקויות ההיגוי השכיחות בקרב אוכלוסיית הילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. הלקות השכיחה ביותר היא השמטה של עיצורים. לרוב ההשמטה אינה עקבית ותלויה במיקום העיצור במילה. לדוגמא, המילה 'מפתח' / mafteax נהגית כ- מתח / mateax אך אותו עיצור f שהושמט במילה זו נהגה באופן תקין במילים אחרות כמו 'כפתור' / kaftor. ההשמטות שכיחות במיוחד בסוף מילה (למשל: balo במקום: balon / 'בלון') ובצרורות (למשל: tis במקום: tris / 'תריס') .
נוסף לכך, בקרב ילדים עם מוגבלות שכלית ניתן למצוא תהליכים פונולוגיים האופייניים לילדים צעירים , כמו הידמות צלילים (lalon במקום xalon / 'חלון'), השמטת הברה בלתי מוטעמת (se במקום kise / 'כיסא') , פישוט מילים רב הברתיות (fafon במקום melafefon / 'מלפפון') , הפיכת עיצורים ממושכים לפוצצים (bilon במקום vilon / 'וילון') והחלפת עיצורים אחוריים לקדמיים (tof במקום kof / 'קוף').  

היכולות פונולוגיות כוללות את תחום ההגייה ומובנות הדיבור כפי שתואר עד כה אך היכולות הפונולוגיות כוללות גם יכולות קדם אורייניות (קריאה וכתיבה) כמו מודעות פונולוגית, אנליזה וסינתזה של מילים , זיכרון שמיעתי וקשר אות – צליל. 

יכולות פונולוגיות – קדם אורייניות בקרב ילדים עם מוגבלות שכלית

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מראים קשיים בולטים ברכישת הקריאה. בסקר רחב היקף הוגדרו קשיי קריאה כלקות המשנית הבולטת ביותר בקרב ילדים המוגדרים עם מש"ה (korits & lacon, 2011) .
בעבר ההתעסקות בנושא הקריאה בקרב מוגבלות שכלית היתה פחותה בקרב המורים והחוקרים (Kutims, 2000) . כיום נעשה יותר ניסיונות להקנות קריאה ולחקור דפוסי כוח  וחולשה בפיתוח מיומנות הקריאה בקרב האוכלוסיה.

קריאת מילים מתבססת על המיומנויות הבאות: 

  1. פענוח פונולוגי (mc,2004)
  2. עיבוד אורתוגראפי (Kirb y, 2003)
  3. שיום מהיר  (Barker Peril, 2004)

פענוח פונולוגי מתייחס לתהליך של קידוד צלילים והמרה לגרפמות (משמש קוראים מיומנים כאשר נתקלים במילים לא מוכרות). בספרות על מוגבלות שכלית יש קשר מבוסס בין כישורים פונולוגיים לבין זיהוי מילים והבנת הנקרא (Kirby et al, 2003; Perril et al, 2004) .
בנוסף הדבר מוכח במחקרים אשר נתנו אימונים של קידוד פונולוגי במסגרת תוכניות טיפול לאוכלסיית מש"ה. אימונים אלו גרמו לשיפור מוכח ביכולות הקריאה (Bradford et al, 2006; Conners, 2006). 

Wise et al (2010), חקרו ילדים עם מש"ה ומצאו שכישורי מודעות פונולוגית ניבאו יכולת זיהוי מילים ואי מילים. יכולת הזיכרון הפונולוגי ממלא גם תפקיד חשוב בפענוח מילים (Baddely, 1993). קיימת הנמכה ביכולת הזיכרון הפונולוגי בקרב ילדים עם מש"ה בהשוואה לילדים עם התפתחות תקינה מותאמי גיל שכלי (Harry, 2010). 
יכולות נוספות מעבר ליכולת הפענוח הפונולוגי שנמצאו במחקרים כמשמעותיות ברכישת הקראה הן עיבוד אורתוגראפי (Kirby,2003) ושיום מהיר (Barker Peril, 2004) . 
עם זאת במחקר של Channell et al (2013), נמצא שיכולת זיהוי המילים בקרב ילדים עם מש"ה נבעה בעיקר מהיכולות בתחום הפונולוגי: פענוח פונולוגי, מודעות פונולוגית וזיכרון פונולוגי ולא הושפעו מיכולות השיום והעיבוד האורתוגראפי. במחקר זה הומלץ להשקיע בתחום הפונולוגי על מנת לסייע בפיתוח כישורי קריאה בקרב האוכלוסיה.

לסיכום , בסקירת הספרות שלעיל הובאו ממצאים המראים על קשיים ביכולות הפונולוגיות בקרב אוכלוסיית מוגבלות שכלית. קשיים אלו משפיעים כאמור הן על יכולת ההפקה והן על רכישת הקריאה והכתיבה. לאור זאת ניתן להסיק כי ישנה חשיבות רבה לעבודה עם שיטות טיפול המחזקות את היכולת הפונולוגית על היבטיה השונים בקרב ילדים עם מש"ה וזאת על מנת לסייע להם לרכוש מיומנויות בסיסיות לתפקוד מיטיבי ולשילוב בקהילה.

השיטה

בבית ספר של עמותת "אהל שרה" פותחה שיטת טיפול שנקראת "היגוי אות". שיטה זו תומכת בהגייה וברכישת קריאה וכתיבה ועובדת על האספקטים הפונולוגיים של השפה. 

שיטת "היגוי-אות" 

בבית הספר של אהל שרה עבדו צוות הקלינאיות לאורך מספר שנים עם שיטת "היגוי בקצות האצבעות". השיטה פותחה ע"י קלינאית התקשורת יעל קרלינסקי ומיושמת במשך כ-15 שנה בטיפולי היגוי באוכלוסיות שונות. שיטה זו מסייעת לילדים עם קשיים קלים עד חמורים בהגייה לשפר את מובנות הדיבור. השיטה מציגה סט של ג'סטות (תנועות יד) המסמלות את כל ההגאים (עיצורים ותנועות) בעברית. הג'סטות נעשות על ידי הקלינאי המטפל, מלוות את ההגייה של הילד ומהוות עבורו מערכת של רמזים אסוציאטיביים להגייה תקינה. במקביל, צוות הקריאה בבית הספר עבד גם הוא עם ג'סטות אחרות שמסייעות לתפיסת האותיות ולהקניית הקריאה והכתיבה. הג'סטות לוקטו משיטות קריאה ידועות כאשר הרציונל שלהן הוא מתן רמזים (תומכי זיכרון) לזכירת הגרפמה (האות) ולפונמה (הצליל) אותו היא מייצגת. לדוגמא : האות ג- יוצגה על ידי ג'סטה של צורת גג עם הידיים.  הרמז כולל את המבחין החזותי של האות וכן את הפונמה (הצליל) – g כמו המילה גג –  

נוצר מצב בבית הספר שישנם שתי מערכות/שפות של ג'סטות שמיוצגות לתלמידים וכן מצב נוסף שכל צוות בעצם עושה "חצי עבודה". כלומר, גם ילד עם יכולות היגוי תקינות, כאשר לומד לקרוא נצרך לרמז על מנת לזכור למה "הקשקוש" הזה (הגרפמה: ל) הוא הצליל "L" . הקושי הזה טמון בכך שעובדה זו היא קביעה שרירותית ללא משמעות. אך ילד עם הפרעות הגייה בולטות, זקוק לרמז נוסף, כי גם אם הוא זוכר שהגרפמה מייצגת את הפונמה "L", הוא עשוי להפיק "y" או "n" בגלל שיבוש פונולוגי וקושי בתכנון הגייה. לפיכך הוספה של ג'סטה שמגיעה מעולם ההגייה ונותנת רמז לדרך הפקת הצליל יכולה לסייע. כך התהוותה ונבנתה שיטת ג'סטות חדשה בשם "היגוי-אות":  

שיטת "היגוי-אות" נבנתה בשיתוף של צוות קריאה עם צוות קלינאיות התקשורת. השיטה כוללת ג'סטות שנותנות רמז גם לגרפמה, גם לפונמה וגם לאופן הפקת הפונמה. לדוגמא: האות "ו" , מיוצגת על ידי הג'סטה הבאה: 

המטפל שם את האצבע על השפה התחתונה תוך לחיצה על השפה מתחת לשיניים העליונות (אופן הפקת v). האצבע עומדת ישר כמו הגרפמה: "ו" .

בנוסף הציור של האות מכיל את התמונה: ופלה ובכך נותן רמז נוסף סמנטי על הקשר גרפמה- פונמה.

דוגמא נוספת היא האות "ח" והיא מיוצגת ע"י הג'סטה הבאה:

המטפל מעביר את היד, על הגרון ומרמז על מיקום ההפקה (גרוני) ועל אופן ההפקה (ממושכת, בחכיכה). בנוסף, האצבעות יוצרות את הגרפמה (האות) "ח". גם פה כאשר נלמדת האות היא מצוירת לתלמיד באופן הבא: 

ובכך מתחזק הקשר גרפמי – פונמי – הפקתי.

שיטה זו באה לידי שימוש גם בטיפולי הגייה על ידי הקלינאיות תקשורת, גם בשיעורי קריאה וכתיבה ע"י המורות קריאה והמרפאות בעיסוק וכן על ידי צוות הכיתה: המחנכות והסייעות באימוני קריאה, כתיבה והיגוי. העבודה רב מערכתית והרב דיספלינארית בבית הספר במהלך שנה שלימה יצרה שינוי עצום ביכולות ההיגוי והקריאה של התלמידים .

להלן תמונות של התלמידים מדגימים גסטות:

שיטת הטיפול "היגוי אות" עובדת על האספקטים הפונולוגיים של השפה ומשפרת בשל כך יכולות הפקה, קריאה וכתיבה. 
מבחינת יכולת הפקה והגייה, היא מסייעת במישור הסגמנטלי, מעודדת ומרמזת על השימוש בעיצור או בתנועה הנכונים,  מונעות השמטות של עיצורים והחלפתם, מפחיתות תהליכים פונולוגיים כמו: fronting, backing, stopping וכו' . במישור הפרוזודי, השיטה מאזכרת קיום הברות הנוטות להישמט (כמו הברה לא מוטעמת) , מאריכות יכולת הגיית רצף הברות ומחזקות הגיית חלקי הברה (כמו הגיית coda) .
מבחינת יכולות קריאה וכתיבה, השיטה משפרת מודעות פונולוגית, מסייעת באנליזה וסינטזה של מילים ברמה הפונמית ומחזקת קשר אות- צליל. 
יתרונות כללים נוספים של השיטה מיוחסים  לנגישות הגבוהה שלה. היא קלה ואינטואיטיבית לתפיסה ולא דורשת אביזרים מיוחדים. 
השיטה הראתה הצלחה גבוהה ברמה הקלינית ומומלץ להעריך אותה בעזרת כלים מחקריים . 

מקורות

  • קרלינסקי, י. קלינאית ראשית בבית ספר אהל שרה. הדרכות אישיות במסגרת העבודה (בשנים 2011-2015).
  • Abbeduto, L., & Rosenberg, S., (1993).  Language and communication in mental  retardation.  Hillsdale,  New Jersey: Erlbaum.
  • Baddeley, A. Working memory. New York: Oxford University Press; 1986
  • Burack, J. A., Hodapp, R. M., & Zigler, E. (1998). Handbook of mental retardation and development. Cambridge University Press.‏
  • Bradford S, Shippen ME, Alberto P, Houchins DE, Flores M. Using systematic instruction to teach
    decoding skills to middle school students with moderate intellectual disabilities. Education and
    Training in Developmental Disabilities. 2006; 41:333–343.
  • Conners FA, Rosenquist CJ, Sligh AC, Atwell JA, Kiser T. Acquisition of phonological reading skills
    in children with mental retardation. Research in Developmental Disabilities. 2006; 27:121–137.
    [PubMed: 15967636]
  • Dodd,  B.J.(1976).  A comparison of the phonological systems of mental-age-matched severely subnormal and Down’s syndrome children.  British Journal of Disorders of Communication, 11, 27-42.
  • Henry L, Winfield J. Working memory and educational achievement in children with intellectual
    disabilities. Journal of Intellectual Disability Research. 2010; 54:354–365. [PubMed: 20236191]
  • Katims DS. Literacy instruction for people with mental retardation: Historical highlights and
    contemporary analysis. Education and Training in Mental Retardation and Developmental
    Disabilities. 2000; 35:3–15.
  • Kirby JR, Parrila RK, Pfeiffer SL. Naming speed and phonological awareness as predictors of reading
    development. Journal of Educational Psychology. 2003; 95:453–464.
  • Koritsas S, Iacono T. Secondary conditions in people with developmental disability. American Journal
    on Intellectual and Developmental Disabilities. 2011; 116:36–47. [PubMed: 21291309]
  • Menghini D, Verucci L, Vicari S. Reading and phonological awareness in Williams syndrome.
    Neuropsychology. 2004; 18:29–37. [PubMed: 14744185]
  • Parrila R, Kirby JR, McQuarrie L. Articulation rate, naming speed, verbal short-term memory, and
    phonological awareness: Longitudinal predictors of early reading development? Scientific Studies
    of Reading. 2004; 8:3–26.
  • Paul, R. (2007). Language disorders from infancy through adolescence: Assessment & intervention. Elsevier Health Sciences. 
  • Shriberg, L., & Widder, C. J. (1990).  Speech and prosody characteristics of adults
  •  with mental retardation. Journal of Speech and Hearing Research , 33, 627-653. 
  • Stoel-Gammon, C. (1980).  Phonological analysis of four Down’s syndrome children.  Applied Psycholinguistics, 1, 31-48.
  • Wise JC, Sevcik RA, Romski MA, Morris RD. The relationship between phonological processing
    skills and word and nonword identification performance in children with mild intellectual
    disabilities. Research in Developmental Disabilities. 2010; 31:1170–1175. [PubMed: 20846821]

רוצים
לקרא עוד?
בבקשה!

כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה?

Advisor
שרי קניגסברג
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

מחקרים רבים בדקו גישות שונות להעשרת אוצר מילים אצל ילדים עם לקויות. במחקרים אלו ישנה התייחסות לאופי הטיפול ולתוכן הטיפולי. לשני מרכיבים אלו השפעה...

ראה עוד

התקשרות בטוחה דיה

Advisor
יעלה יפרח
מטפלת בפסיכודרמה M.A

רבות נכתב אודות חשיבות ההתקשרות הראשונית ביחסי אם- תינוק, במאמר זה אציג את המרכיבים הבסיסיים של תאוריית ההתקשרות וננסה להבין את ההמשגות הפסיכולוגיות...

ראה עוד

עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות

Advisor
הנצ'י ברייש
בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה BA ותואר שני בטיפול באומנויות MA

האדם הוא יצור חברתי וזקוק להשתייכות וקבלה כדי להגשים את עצמו. גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוק להבנה, הכלה והערכה. על אף שהחברה מתקשה...

ראה עוד

שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה

Advisor
תמר שטיגליץ
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן (Abbeduto & Rosenberg, 1993). יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה...

ראה עוד

הפוסט שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>
https://ohelsarah.org/%d7%94%d7%99%d7%92%d7%95%d7%99-%d7%90%d7%95%d7%aa/feed/ 0
עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות https://ohelsarah.org/%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%9d-%d7%94%d7%a8%d7%92%d7%a9/ https://ohelsarah.org/%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%9d-%d7%94%d7%a8%d7%92%d7%a9/#respond Wed, 20 Jan 2021 20:12:55 +0000 https://ohelsarah.org/?p=531 האדם הוא יצור חברתי וזקוק להשתייכות וקבלה
כדי להגשים את עצמו. גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוק להבנה, הכלה והערכה. על אף שהחברה מתקשה לזהות זאת. במאמר יפורטו הסיבות לכך. וכן יועלו גורמים אפשריים ביצירת כשלים בהתפתחות הרגשית. יובאו תובנות שעלו מתוך המפגשים עם חניכות ב"אוהל שרה" והרציונל הטיפולי.

הפוסט עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>

עולם הרגש של אנשים
עם מוגבלות

בית > מאגר מידע

עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות

מאת: הנצ'י ברייש, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה, ותואר שני בטיפול באומנויות. מעניקה טיפול ריגשי לחניכות 'אהל שרה' ע"י שיחות, שימוש באומנויות הבמה, פסיכודרמה וטיפול באומנות.

אלפרד אדלר, מייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית, טען כי האדם הוא יצור חברתי בעל צורך מולד להשתייך ולהיות בעל ערך בחברה. ללא השתייכות ותחושת ערך אנו מתקשים לתפקד ולהגשים עצמנו. זהו הכוח המניע המסתתר מאחורי כל מחשבה, רגש והתנהגות המייחדים אותנו.

האדם הוא יצור חברתי וזקוק להשתייכות וקבלה כדי להגשים את עצמו. גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוק להבנה, הכלה והערכה. על אף שהחברה מתקשה לזהות זאת. במאמר יפורטו הסיבות לכך. וכן יועלו גורמים אפשריים ביצירת כשלים בהתפתחות הרגשית. יובאו תובנות שעלו מתוך המפגשים עם חניכות ב"אוהל שרה" והרציונל הטיפולי.

כל אדם, באשר הוא, רוצה לחוש בעל ערך, שווה, תורם, מועיל. כל אחד מאתנו מעונין להיות אדם רצוי, ומקובל כיצור אנוש הראוי לכבוד. "כאדם הנברא בצלם". גם אדם עם לקות שכלית, גופנית או נפשית מעונין שיכירו בו כאדם, יסכימו לרגשותיו, יהיו ערניים לתחושות שלו ולא יתייחסו אליו רק על פי הלקות. רצון זה נעשה מובן יותר אם לוקחים בחשבון כי לקות בהתפתחות, כלומר מוגבלות שכלית התפתחותית, אמנם יוצרת איחור משמעותי בתחומים רבים: כמו רכישת מיומנויות למידה, מיומנויות תקשורת, מיומנויות הדרושות לפעולות היום יום ועוד. היא נמדדת ע"פ התפקוד האינטלקטואלי של האדם ביחס לממוצע הכללי, אך הלקות אינה מונעת את התפתחותו הרגשית.

אמנם, במהלך השנים, האנשים עם מוגבלות שכלית הוצגו ע"פ הלקות או המודל הרפואי שלהם. וולפנסברגר (1972) הציג מספר מודלים בהם האדם עם הלקות נתפס כאורגניזם חולה, כזקוק לרחמים, כחריג, קדוש ,כילד הנצחי ועוד. תפיסות כאלו גורמות למטפלים ולבני המשפחה לדכא את האדם בלי לחוש בדה – הומניזציה הנעשה כאן. ובעצם לאורך השנים, שלא מתוך זדון, נעשה עוול כפול, לא רק שרוב האוכלוסיה לא התייחסה לרגשות של בעלי הצרכים המיוחדים, בנוסף גם לא ניתן להם מענה אנושי או טיפולי למצוקות ולקשיים. זאת כיון "שלאורך שנים נתפשו אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית כבלתי מתאימים לטיפול פסיכולוגי בגלל היעדר יכולת העמקה ואינטרוספקציה הנחוצות לקיומו של התהליך".(צופן אגמון).

בעשורים האחרונים חל שינוי בתפיסה, והושם דגש על מאפיינים פסיכולוגיים שונים המאפיינים את החוויה ואת העולם הפנימי של האדם עם המוגבלות שכלית התפתחותית. ניתן למנות בהם קשיים מהילדות המוקדמת הקשורים ביכולת הרגשית של ההתקשרות להורים. תינוק לומד את העולם דרך תגובות הוריו, הבכי, החיוך, כל תנועת גוף מתפרשים אצל האם ונענים בהתאם. תינוק עם לקות מתקשה יותר לאותת על צרכיו וישנה יכולת פחותה בהבעת הרגשות. בנוסף, פעמים רבות, בסמוך ללידה ישנם מצבים של אפאתיות, קשיי ויסות, הפטוניה וקשיים מוטוריים, מאורעות אלו בעלי השפעה על יכולת התקשור. ההורה מתקשה בהבנת העולל. בנוסף, לרוב לידת ילד עם לקות יוצרת אי ודאות, חרדה, תסכול ואין אונים אצל ההורים. הדבר יוצר נוסחה שתוצאותיה הן העברה נגדית של תחושת מוזרות, ניכור, חוסר הבנה וחרדה. כמו במעגל אימים. הילד עם המוגבלות עלול לסבול מפגיעה בתחושת העצמי, פגיעה בתחושת המסוגלות, בהערכה ובטחון או שאלו ילקו בחסר. פגיעות אלו עשויות להתעצם כיון שלאורך החיים הוא נאלץ להתמודד מול עולם שמשתנה בקצב מהיר מדי עבורו, ללא כלים תואמים. "אני יודעת שכשאני נולדתי, ההורים שלי גילו שאני לא רגילה, להורים שלי היה מאד קשה לקבל את זה, לקבל אותי. עד שלא היה להם ברירה, עד גיל חמש" (לאה).

עוצמת הפגיעה מתחדדת למול פירמידת הצרכים של מאסלו, כדי להתקיים צריכה כל ישות חמישה משאבים: צרכים פיסיולוגיים, צרכי ביטחון, אהבה זהות ושייכות, כבוד והערכה עצמית, מימוש והגשמה עצמית. (מאסלו 1943).

לא קיים הבדל בין אדם ללא לקות לאדם עם לקות. "תוצאות התנהגותו של ילד שנאלץ להוכיח את עצמו ויכולתו הן לעיתים קרובות הרות אסון. הילד זקוק לאהבה, הבנה והיענות. הוא נהרס כשהוא ניצב פנים אל פנים עם דחייה, ספקות ומבחנים בלתי פוסקים". (ווירג'ינה אקסליין).

באוהל שרה מבינים את הצורך האנושי ואת החסר הרגשי. ומעניקים לחניכות אפשרות לזמן שיחה טיפולית. בשיחות ניתן מקום והכרה לרגשותיהן, הזדמנות לביטוי עצמי, חדר הטיפולים הוא מקום עזר לחניכה להכיר בתחושות שהיא חווה וניתנת לה לגיטימציה לקבל את עצמה כפי שהיא. עבור חניכות רבות זהו המקום הראשוני בו הן יכולות לשאת את אשר על ליבן ולזכות בהאזנה כאדם לאדם.

"אף פעם לא יכולתי לדבר כך עם אף איש שישב והקשיב לי, בד"כ אין לאנשים סבלנות להקשיב לי, אני מרגישה שאני יותר רגועה כי יש מישהוא שבאמת מקשיב. ואני יכולה להגיד דברים שאי אפשר לאמר לחברות" (אסתר).

כשהתחלתי לשוחח עם החניכות הופתעתי לגלות כמה הרגש שלהן עמוק. וכמה הן נפגעות מיחס החברה. העולם הפנימי שלהן עשיר ורבגוני, פעמים רבות הן מבינות את הסביבה יותר משהסביבה מבינה אותן ותמיד גם יותר משהסביבה חושבת שהן מבינות. תופתעו לראות כי היכולת שלהן להבין סיטואציות שונות מתקרב אל תחום הנורמה. "מה?! בגלל שאני עם הפרעה כזו, אז מותר לדבר במחיצתי, מעלי?! כאילו ואני השולחן בחדר?!" (מעין) .

"לפעמים אני מרגישה שאני באתי מעולם אחר לגמרי מהאנשים הרגילים, אני מרגישה שאני מדברת דברים מוזרים ולא חכמים. ואני מרגישה שאני אחרת מהם ולא רגילה כמו שהם. אני לא בחרתי את התסמונת שלי. הרגשות שלי עם זה: זה מעיק עלי, זה מפריע לי, זה קשה לי נורא. זה כואב להיות משהיא אחרת…… זה מוזר בשבילי להיות מוזרה ושונה. למה אני לא כמו כולם? בשביל מה אני באתי לעולם אם אני בעצמי לא רגילה?!" (שרה).

במהלך השיחות אני שומעת פעמים רבות איך משתקף העולם בעיניהן ואת מה שהן חשות שהסביבה חושבת עליהן. "יש לי אוזניים טובות, שמעתי ודיברתי…. רק רציתי לבקש שתאמינו לי בבקשה ושאני באמת חכמה להבין, ואני מבינה…" (מתוך מכתב, רוחמי). הן מרגישות אם היחס אליהן מכבד, או מזלזל. אם פעלו למולן באמת ובצדק, בשיתוף או בכבוד, או חלילה בזלזול, באי אכפתיות, בעצלות ובשכחה. "אני עובדת במעון, אבל האנשים שם מדברים אלי כמו אל הילדים הקטנים במעון, לא כמו שאת מדברת איתי, אבל לא רואים עלי שאני מפגרת, אז למה?!"(שגית).

מתוך הפגישות עם הבנות הוברר שהצורך הכי משמעותי שלהן, הוא ככל האדם: פניות והקשבה. הן זקוקות להקשבה שתהא "בגובה העיניים". ההקשבה מחויבת להגיע ממקום שווה מכיל. חלילה לה מלהיות שיפוטית או ביקורתית. אסור גם שתבא מתוך כוונות חינוך או מרצון לכוון. "כי אני רוצה שיהיה משהו שיאזין לי, יאהב אותי, ויתחשב בי" (יעלי)

 "איך אפשר להעביר אותי, בלי להסביר לי את הסיבה, ויותר מכך בלי לשאול אותי לאחר מכן, אם אני מרוצה?!"(אפרת)

בשיחות ישנן כמה מטרות על: ניתן לחניכות לגיטימציה לרגשות ולהבנות שלהן. כבוד לדרך החיים כפי שהן חוות אותן , הן לומדות לבטא רגשות בצורה המכבדת אותן ומובנת לסביבה דרך השיחות אני מנסה לטעת בהן כוחות להתמודד עם הקשיים הסובבים אותן, לבנות בהן כלים להתמודדות מול אתגרים. לגרום לכך שהכוחות יגיעו מתוך עולמן הפנימי. שיוכלו לחוש שלמרות המוגבלות הקוגנטיבית יש להן איזון רגשי ויכולת להכיל את צורת החיים. להנגיש להן את העולם "הנורמלי" מבחינה רגשית והתנהגותית. רגע של נחת היו המילים של שרה: "מאז שאני מדברת איתך, את לימדת אותי לראות את הדברים הטובים שבי, כמו כל האנשים, שלא מוזרים. ומאז שדיברנו עליהם אני יותר שמה לב לכך. למשל כשאני נוסעת באוטובוס, אני מרגישה גם קצת כמו האנשים הרגילים".

אחרי שאני זוכה לראות את האיכויות הנסתרות שבחניכות, מוטרדת ממה שמטריד אותן, מרגישה את המצוקה, אני משתדלת להעצים לכל אחת באופן אישי את המקומות שבהם היא  מרגישה בטוחה ויציבה. “עלינו לראות בעיניו שלו ולהאזין באוזניו שלו” (אדלר 1958). באשר לתפקידו של המטפל. התקווה שכאשר יהיו לחניכה עוגנים בנפש, היא תצליח להכיל את הקשיים המזדמנים לה, למרות המודעות שלה לשונות מהחברה. כך היא תצליח לקבל את עצמה כפי שהיא, מבלי לחוות התערערות וכאב נפשי. "אדם צריך כח כדי להיות יכול להתמודד עם עולמו, אולם הכח חייב לנבוע מתוכו". (מתוך: "דיבס, הילד המחפש את זהותו").

מקורות

  • יסודות הפסיכולוגיה האדלריאנית – פרופ' ר. דרייקוס – הוצאת מכון אדלר.
  • מאיה גולדמן – פירמידת הצרכים של מאסלו.
  • צופן אגמון "מאפיינים של עולמו הפנימי והרגשי של האדם עם הפיגור".
  • דיבס, הילד המחפש את זהותו. וירג'ינה אקסליין.1964 
  • יחס החברה לאנשים עם מוגבלות – אז והיום. (קרן שלם)
  • איך לדבר ולכתוב על אנשים עם מוגבלות? ד"ר גבריאלה עילם.

רוצים
לקרא עוד?
בבקשה!

כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה?

Advisor
שרי קניגסברג
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

מחקרים רבים בדקו גישות שונות להעשרת אוצר מילים אצל ילדים עם לקויות. במחקרים אלו ישנה התייחסות לאופי הטיפול ולתוכן הטיפולי. לשני מרכיבים אלו השפעה...

ראה עוד

התקשרות בטוחה דיה

Advisor
יעלה יפרח
מטפלת בפסיכודרמה M.A

רבות נכתב אודות חשיבות ההתקשרות הראשונית ביחסי אם- תינוק, במאמר זה אציג את המרכיבים הבסיסיים של תאוריית ההתקשרות וננסה להבין את ההמשגות הפסיכולוגיות...

ראה עוד

עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות

Advisor
הנצ'י ברייש
בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה BA ותואר שני בטיפול באומנויות MA

האדם הוא יצור חברתי וזקוק להשתייכות וקבלה כדי להגשים את עצמו. גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוק להבנה, הכלה והערכה. על אף שהחברה מתקשה...

ראה עוד

שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה

Advisor
תמר שטיגליץ
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן (Abbeduto & Rosenberg, 1993). יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה...

ראה עוד

הפוסט עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>
https://ohelsarah.org/%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%9d-%d7%94%d7%a8%d7%92%d7%a9/feed/ 0
התקשרות בטוחה דיה https://ohelsarah.org/%d7%94%d7%aa%d7%a7%d7%a9%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%98%d7%95%d7%97%d7%94-%d7%93%d7%99%d7%94/ https://ohelsarah.org/%d7%94%d7%aa%d7%a7%d7%a9%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%98%d7%95%d7%97%d7%94-%d7%93%d7%99%d7%94/#respond Wed, 20 Jan 2021 20:12:54 +0000 https://ohelsarah.org/?p=530 רבות נכתב אודות חשיבות ההתקשרות הראשונית ביחסי אם- תינוק, במאמר זה אציג את המרכיבים הבסיסיים של תאוריית ההתקשרות וננסה להבין את ההמשגות הפסיכולוגיות העתיקות בהקשרים תפקודיים ואת השפעתה של התקשרות מיטיבה ביחסי מדריך-חניך על תפקודו של החניך בתוך מסגרת יום.

הפוסט התקשרות בטוחה דיה הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>

התקשרות בטוחה דיה

בית > מאגר מידע

התקשרות בטוחה דיה

מאת: יעלה יפרח, מטפלת בפסיכודרמה M.A ובעלת תעודה לאוריינטציה טיפולית במוסיקה בח"מ. נמצאת בתהליך הכשרה בפסיכותרפיה אינטגרטיבית. עובדת באהל שרה משנת 2009 ובנוסף, מטפלת בילדים והורים ביחידה להתפתחות הילד וכן במסגרות לנוער בסיכון. מנחה סמינרים קליניים ומדריכה סטודנטים בתוכנית לתואר שני בפסיכודרמה, אוניברסיטת חיפה. כיום, רכזת תוכנית אישיות במרכז יום 'כישורית' של אהל שרה.

התקשרות בטוחה

ג'ון בולבי (Bowlby (1907-1990 האמין שלהתנסויות שלנו בילדות יש השפעה גדולה על הקשרים שלנו בבגרות.

עד אמצע שנות החמישים רווחה דעה בקרב פסיכואנליטיקנים ופסיכולוגים התנהגותיים שהקשר הראשוני של האם עם תינוקה נועד על-מנת לשרת צרכים פיזיולוגיים ראשוניים של התינוק (מזון לדוגמה) וכי קשר זה נוצר מכיוון שהתינוק אינו יכול לספק את צרכיו בעצמו.

הפסיכואנליטיקנים טענו שלבני אדם יש שתי מערכות דחפים: מערכת דחפים ראשוניים, המורכבת מצרכים פיזיולוגיים בסיסיים כגון: מזון ושינה ומערכת דחפים משניים כגון: הצורך ביצירת יחסי קירבה, קשרים בינאישיים וכד'

בולבי התנגד לגישות אלו. הוא ניסה להבין את המצוקה העזה שחשו תינוקות שהופרדו מהוריהם וטען כי תהליך ההתקשרות Attachment של הילד לאימו הינו תוצאה של צורך ראשוני ולא משני. לטענתו, מנגנון ההתקשרות נובע מצורך ראשוני מולד וקיומי שיש לבני האדם בחמימות ובקרבה ל"אחר" משמעותי שעוזר להם לשרוד ומגן עליהם מפני זרים. מנגנון זה מהווה קטגוריה התנהגותית עצמאית והוא חלק מהפוטנציאל הפסיכולוגי המולד של הפרט.

מהי התקשרות בטוחה וכיצד משפיעה על תחומי תפקוד שונים?

מה משמעותו של "קשר אם תינוק" ומדוע הוא הגרעין הבסיסי להתפתחות?

רבות נכתב אודות חשיבות ההתקשרות הראשונית ביחסי אם- תינוק, במאמר זה  אציג את המרכיבים הבסיסיים של תאוריית ההתקשרות וננסה להבין את ההמשגות הפסיכולוגיות העתיקות בהקשרים תפקודיים ואת השפעתה של התקשרות מיטיבה ביחסי מדריך-חניך על תפקודו של החניך בתוך מסגרת יום .

בכתיבת מאמר זה אני מניחה שישנה קורלציה בין "התקשרות בטוחה" של החניך במדריך לבין עליה בתפקודו, אך כמובן שיש לחקור הנחה זו באופן מעמיק ע"מ לאששה או להפריכה.

מהי התקשרות?

בולבי חקר באופן מקיף את רעיון ההתקשרות והגדירה כ "קשר רגשי מתמשך בין תינוק למטפלו, שמתהווה באמצעות פעולות גומלין חוזרות ונשנות לאורך זמן". בולבי האמין שלהתקשרות יש ארבעה מאפיינים:

Safe  Haven – התינוק מוודא את אפשרות הגישה אל המטפל, כך שאם יחוש איום או פחד, יוכל לחזור ולהיות בקרבתו ולחוש בטוח שוב.

Proximity Maintenance – הרצון להיות בקרבת המטפל שעמו יצר התקשרות. התינוק מביע הנאה כאשר המטפל מופיע, לרוב בחיוכים, קיפוצים והושטת ידיים.

Secure Base  התינוק משתמש במטפל כבסיס בטוח לחקירת הסביבה. תינוק כבן שנה יחקור ויבדוק את סביבתו ביתר ביטחון, בנוכחות המטפל. ההתקשרות מעניקה לתינוק ביטחון לחקור את סביבתו ויוצרת את הבסיס ליחסים בין אישיים.

Separation Distress – חלה במחצית השניה של השנה הראשונה לחיי התינוק. מצוקת הפרידה מתבטאת בחרדה בהיעדרו של המטפל ובתגובות שליליות כלפי זרים.

דפוסי ההתקשרות המוקדמים, מתפתחים בשנת החיים הראשונה באמצעות מערכת היחסים בין התינוק למטפלו וממשיכים להתפתח בתקופת הגיל הרך. מאחר וההתקשרות נובעת מפעילות גומלין חוזרת ונשנית עם המטפל, התינוק יכול להתקשר גם למי שאינו ההורה הביולוגי שלו. (הדגש הוא של הכותבת) יתר על כן, תינוקות יכולים להיקשר ליותר מאדם אחד ולרוב הם אכן עושים זאת. סביר להניח שיהיו לתינוק כמה דמויות התקשרות המסודרות בהיררכיה ע"פ חוזקה של כל מערכת יחסים. ההתקשרות תהיה חזקה יותר לאדם שמעורבותו בטיפול בילד היא הגדולה ביותר. בולבי הסכים עם התפיסה הפסיכואנליטית, שחוויות מוקדמות בילדות משפיעות על התפתחותו והתנהגותו של האדם, בשלב מאוחר יותר בחייו .
עוד ציין שתינוקות נולדים עם נטיות התנהגותיות המכוונות להשגת קירבה עם מבוגר שיכול לספק להם טיפול (caregiver). ההתנהגויות הללו כוללות בכי, מציצה, לפיתה, מעקב וחיוך והן מסמנות למטפל להתקרב אל התינוק וליצור עימו קשר. אופי ההתקשרות בין התינוק לבין הדמות המטפלת בו תלוי גם ביכולת של המטפל להיענות לסימנים שהתינוק משדר ולהגיב אליהם בהתאם. לכן, תפקיד המטפל, מלבד סיפוק הצרכים הפיזיולוגיים של התינוק, הוא גם הענקת בסיס מוגן לתינוק שמרגיע אותו ומווסת את רמת החרדה שלו.

לפי בולבי, הוויסות בין התנהגויות ההתקשרות של התינוק לבין ההתנהגויות החקרניות שלו את סביבתו, הוא בעל השפעה גדולה על התפתחות האישיות. וויסות זה יקבע אם האדם הבוגר יהיה בעל אישיות עצמאית או תלותית ואת היחס בין עיסוקו בקשרים בין-אישיים לעיסוקו במקורות עניין אחרים בסביבה. (דגש של הכותבת)

על פי תיאורית ההתקשרות של בולבי, הצורה בה מגיבה הדמות המטפלת למצוקת התינוק משפיעה על היכולת שלו לעבור ממצב של מצוקה למצב של רגיעה.

קשר אם תינוק

וינקוט, הטביע את המושג "אם טובה דיה",  בהקדמה לספר משחק ומציאות כותב ר. קולקה כי האם הטובה דיה היא האם שמאפשרת לתינוקה להיווצר כיחידה אחדותית של אדם ויחד עם זאת נובעת רציפות נוכחותה המהימנה והעקבית ויכולת ההזדהות המוחלטת שלה עם תינוקה. אם זו בתוקף מושקעותה האמהית הבסיסית בתינוקה היא הופכת לאם מחזיקה (HOLDING). 

בראשית חייו של התינוק מצוי הוא בתלות מוחלטת והתאמתה של האם בשלב זה היא מושלמת או כמעט מושלמת ועם הזמן מתמעטת בהדרגה עפ"י צורכי התינוק ודרישותיו. בהמשך חייו של התינוק עת גדל יותר זקוק הוא דווקא לאם "ניפרדת", אובייקטיבית, אשר תאפשר לתינוק-ילד לאחר שיצר לו עולם בדמותו,  להיות במגע של גומלין איתו (עם העולם). "עמידתה השורדת של האם בהתקפת השנאה –אהבה של תינוקה, ללא נטישה נקמנית מצדה, היא המזכה אותה במעמד של ראליות ומשלימה את המהלך המורכב כ"כ של התמסרותה המהימנה של האם לשימוש תינוקה" (שם, עמ' 25).

כאן ניתן לראות את הקשר בין תאוריית ההתקשרות של בולבי במקום בו דמות ההתקשרות מהווה בסיס בטוח ללא תנאי.

ווינקוט מתייחס להמשך חייו של האדם ומציין כי כשם שבינקות המוקדמת האם היא אחראית לכך שבינה לבין תינוקה יתקיים מרחב פטנציאלי* , כך בהמשך זה תפקידה של הסביבה אשר בגלגוליה השונים ממשיכה ללוות את האדם לאורך כל חייו.

בהמשך מתייחס לתפקידו של המטפל הטוב דיו כהרחבה של תפקיד האם המחזיקה והסביבה המאפשרת ומציב אותו כנוכחות גורלית ממש בתהליך התהוות עצמיותו של המטופל.

*מרחב פוטנציאלי – מרחב נפשי הנמצא בתחום הביניים שבין חווית הכל יכולות הסובייקטיבית הילדית (תחושת הילד כי הוא שולט בסביבה) לבין המציאות האובייקטיבית.

טסטין בספרה, מצבים אוטיסטים אצל ילדים כותבת על התסכול שחווה כל ילד כאשר מגלה שהעולם החיצוני "הלא אני", אינו מאפשר לו לעשות כרצונו אולם עבור ילדים פסיכוטיים (עפ"י הגדרתה של טסטין) מצב זה הוא בלתי נסבל. באמצעות פעולות של תחושתיות עצמית, הם בונים עולם שמוצא חן בעינהם יותר אך עולם זה הופך למלכודת ולהזיה. בהיעדר קשר תקין של שתוף פעולה עם מקורות הטיפול וההזנה שלהם, אין כלל בסוס של ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית או שהביסוס רעוע. 

עוד מציינת טסטין, כי עלינו לדבר עם הילדים על מה שהם עושים (להתנהגויות שהם מראים כאות לחרדה והיעדר בטחון) ולהראות להם שאנו מבינים ויכולים לעזור להם להתמודד עם האימה והפחד שגרמו לרתיעה ולנסיגה. ואם ננסה לחבר את דבריה של טסטין לווינקוט, תפקידו של המטפל- המבוגר הוא לעמוד כדמות חזקה מספיק מול מצוקת הילד  "ולשרוד" אותה ובכך יוכל לסייע לילד להתקדם במקום לסגת.  

כעת אני רוצה לנסות ולהביא את הבנתי במושגים שהוזכרו עד כה ואת הקשרם בעבודתנו עם חניכים בעלי צרכים מיוחדים .

אנחנו בכישורית מאמינים כי תוכנית אישית היא כעין מעטפת של החניכה שמתחילה בשמירה על בריאותה ובטחונה האישי ולשם כך נכתב ניהול סיכונים מוקפד שמתעדכן מעת לעת במידת הצורך וממשיכה בחשיבה משותפת של צוות רב מקצועי על מטרה תפקודית לקידום או שיפור איכות החיים של החניכה בתחומים שונים, תוך שימת דגש על החזקה ולווי רגשי של המדריכה בשטח שעתידה ליישם תוכנית זאת במטרה לייצר מרחב פנימי להכיל את קשייה של החניכה ולהוות בעבורו נוכחות יציבה ובטוחה דיה.

במסגרת תפקידי אני רואה במדריכות "מטפלות עיקריות" של החניכות. הן מקבלות אותן בבוקר עם הגעתן למסגרת, שוהות איתן לאורך היום ומלוות אותן ביציאתן מהמסגרת. בשל כך אני מוצאת כי להחזקה (holding) של המדריכות יש משמעות רבת היקף והשפעה על העבודה מול החניכות. 

אני מתבוננת על תפקיד זה בפרספקטיבה של מדריכה- חניכה כמו בקשר הורה-ילד ורואה חשיבות רבה במושקעות הקשר שביניהם. עבודה עם חניכות בעלות מש"ה ברמות שונות היא עבודה מלאת אתגר ולעיתים הסיפוק נצפה רק לאחר חודשים ובמקרים מסויימים גם שנים. נתון זה מקשה עוד יותר על העבודה שבשגרה, בנוסף לכך שגרת היום יום היא דינאמית ומעלה מורכבות מעת לעת, מול אלו נדרשות לעמוד בחזית- צוות המדריכות כמובן בהכוונה של מנהלת וצוות רב מקצועי.

  • ליצור נכונות ורצון לשתוף פעולה מצד החניכה
  • להצליח לצלוח – "לשרוד" התפרצויות זעם או התנהגות מאתגרת,
  • להצליח לראות את הצורך שמאחורי ההתנהגות ולחשוב על אמצעים שיאפשרו רווחה נפשית,
  • לדעת לתת מילים למי שלא יכול לדבר ולעיתים להצליח לתקשר גם "בשקט"
  • להחזיק את הדינאמיקה שבקבוצת החניכות והאינטראקציות הבין אישיות שלעיתים אין להם מילים כלל.

כל אלו הם רק דוגמאות מעטות למשימות אליהן נדרשות המדריכות.

חשוב לזכור כי לכולנו צורך בביטחון ובקשר ובטח כאשר ישנה מוגבלות כזו או אחרת וע"כ בעבודה עם אוכלוסיה מיוחדת קשר בטוח הוא הבסיס.

יחסים בין אישיים תמיד מעוררים בנו כיצורי אנוש תחושות שונות, לעיתים, אהבה, חמלה, רצון בקרבה ולעיתים, כעס, דחיה ורצון לריחוק, אנחנו נדרשים לעבודה עצמית. בעבודה מול חניכות בעלות צרכים מיוחדים עלינו לעשות כל שביכולותינו כדי לעבוד עם מכלול התחושות המתעוררות בקרבנו במטרה לייצר מרחב מכיל ובטוח מול החניכה.

לאור זאת, לאחר כתיבת תוכנית אישית לחניכה (הכוללת מס' שלבים מטרימים) מתקיימות ישיבות צוות אחת לשבועיים עם המדריכות במטרה לשוחח על האופן בו התכנית מיושמת בשטח. מרבית הסוגיות איתן מתמודדות המדריכות בישום התכניות עוסקות באינטראקציה, בקשר, בשת"פ וכד' נתון זה שולח בכל פעם מחדש לעבודה על בסיס ההתקשרות, כאשר הבסיס בטוח דיו ניתן להשתית עליו מטרות נוספות ולכן ההחזקה של המדריכות היא לא בהכרח בביצוע המטרה הכתובה אלא במה שיסייע להן להיות בקשר מייטיב עם החניכה ובכך לסייע לה בתחום זה או אחר.

מרגש בכל פעם מחדש לצפות בהתקדמות של חניכה. פעמים רבות כאשר אני מנסה להבין את המניע העיקרי להתקדמות כדי ללמוד עליו ולהשתמש בו במקרים דומים אני שומעת אמירות של הצוות "עכשיו אני מכירה אותה יותר טוב" אנחנו כבר לא חדשות לה" ועוד דומות, מה שמעיד כי ככל שהקשר מתהדק, תחושת הביטחון עולה ואנו רואים שיפור בתפקוד. אולי באופן זה ניתן גם להבין מדוע לעיתים אנו כצוות פוגשים פער תפקודי בין הדיווח שההורים מוסרים על תפקודו של החניך בבית לבין התפקוד אותו אנו פוגשים במסגרת, ולעיתים רק אחרי מס' חודשים ובמקרים מסויימים אפילו שנים אנו יכולים להיות עדים לתפקוד זהה של החניך במובן מסויים בבית ובמסגרת.  חשוב לסייג כי ישנם תפקודים שהמעקבים שלהם אינם מבוססי קשר והתקשרות.

ולסיום, אבקש לייצר מכל מה שנכתב מושג כילאים שאכנה "התקשרות בטוחה דיה" שכך גם בחרתי לקרוא למאמר,

מושג זה בעיני מאגד בתוכו את נוכחות המבוגר המגן והתומך המעביר מסר של שלווה ובטחון לחניך ויחד עם זאת חשוב לזכור את "הטוב דיו".  מתוך הבנה ואמונה כי תפקיד המדריך רצוף אתגרים חיצוניים ופנימיים. (מקבילה של זה ניתן לראות גם בתפקיד ההורים) ושאיפתנו לעשות את המיטב שביכולותינו- טוב דיו, בעבודה משמעותית זו .

תיאור מקרה:

פרטי המקרה שונו כדי לשמור על פרטיות החניכה.

חני, שם בדוי, הגיע לכישורית לפני כ- 5 שנים, בזמן הגעתה תפקדה כמש"ה בינוני- נמוך, יכולותיה הפיזיות היו תקינות אך מעבר לכך, דברה באמצעות ג'סטות וג'יבריש, כמעט ולא ניתן היה להבינה ומבטה היה מזוגג וסוער. מראה החיצוני היה נראה מרושל והיא נזקקה לסיוע בכל הנוגע לניקיון והגיינה.

חני מס' שנים קודם לכן הייתה משולבת במסגרת קטנה במוסד חינוכי רגיל אך בשל אירוע טראומתי חוותה רגרסיה וכמעט שלא תפקדה. מאז קבלה אבחנה נפשית נוסף על מש"ה. הקשר עם משפחתה היה מרוחק מאד. 

בחודשים הראשונים עם הגיעה למרכזנו , הרבתה לשבת בפינות החדר, ולמלמל הברות שאינן ברורות, לעיתים אף הייתה צועקת ובוכה תוך כדי, במצבים אלו, ניכר היה עליה שהיא סוערת מאד. בשלב זה הדגש המרכזי היה לייצר בעבורה מרחב בטוח, בסוס קשר עם מדריכות הקבוצה והצוות המלווה- המקוד היה בקשר. במקרים שתוארו נעשה נסיון לדובבה ולתת לה מעטפת בטחון באמצעות איש צוות (מדריכה/ מטפלת רגשית) שישבו לצידה ודברו עמה. כך לאורך תקופה של מס' חודשים בהרבה סבלנות ורוך.

לאט עם הזמן החלה לפנות לאנשי הצוות אך דיברה באמצעות ג'סטות או הברות לא ברורות. 

לחני נכתבה תוכנית אישית כשהמקוד הוא "הקשר" , לשם כך נקבע זמן משותף לחני ולמדריכה בכל יום בו היו יושבות לפעילות משותפת מרגיעה ונינוחה. חני אהבה פעילות זו עד מאד וככל שהתקדם הזמן נראה כי היא מגיבה יותר ונותנת משמעות לקשר.

במקביל החלה עימי טיפול פרטני באמצעות מוסיקה, בחדר עלה כאוס רב, פעמים רבות הסתובבה סערורית תוך בכי וצעקות שכמעט ולא ניתן היה להבין. העבודה עמה התבססה בעקר על היכולת "לשרוד" עמה את ההתקפים הללו ולייצר מרחב להכילם. עם התקדמות המפגשים החלה לגלות עניין בכלים שונים דרכם יכולנו להמשיך ולבסס קשר ותקשורת. בהמשך פנתה לחומרי יצירה והחלה לכתוב. תחילה אות על אות כך שלא ניתן היה להבין את משמעות המילים וככל שהטיפול התקדם החלה לכתוב מילים ולאחר מכן גם משפטים. במקביל חל שיפור גם בדיבורה, היא החלה לומר מילים בודדות ומאד בשקט. הרגשתי כי חני כמו תינוק שלומד לדבר ואני שם כאם מהדהדת את מה שנאמר. לאט הוסיפה עוד מילה ועוד אחת ועם הזמן כבר נאמרו משפטים בעלי משמעות. ככל שהתקדם התהליך ניתן היה "לנהל דיאלוג", גם עם צוות המדריכות החלה יותר לפנות, תחילה הייתה אומרת מילה וממשיכה הלאה, לא ממתינה אפילו לתגובה של הנמען אך ככל שנעשתה עמה עבודה ניכר שיפור והתקדמות. העבודה עם חני הלכה והתרחבה למעגלים נוספים כמו המשפחה בה התגוררה ובהמשך חודש בהדרגה הקשר עם משפחתה הביולוגית.

כיום העבודה עם חני נמשכת אך היא יודעת לפנות לאנשי צוות ולבקש את שצריכה, דבורה מובן וברור אם כי לעיתים שקט. התפרצויות הבכי והתכנסות פנימה פחתו באופן משמעותי מאד והיא משת"פ ברוב פעילויות היום באופן מלא .

מקורות

  • בולבי, ג. ( 2016). בסיס בטוח.  תל-אביב : עם עובד
  • ויניקוט, ד.ו. (2014). משחק ומציאות. תל אביב: עם עובד
  • טסטין, פ. (1994 ). מצבים אוטיסטים אצל ילדים. בן שמן: מודן.
  • סרוף, א., קופר, ר.,  ודהארט, ג' . (1998). התפתחות הילד: טבעה ומהלכה. תל-אביב:
  • האוניברסיטה הפתוחה. עמודים: 262-273
  • שמעוני, ל. (2006). התקשרות-שלבי ההתפתחות. אוגדן "דרור" פרק ב' מאמר 43.
  • http://psychology.about.com/od/loveandattraction/ss/attachmentstyle.htm
    נדלה בתאריך 7/7/20
     
  • https://sites.google.com/site/bowlbyattachment/home/bibliography
    נדלה בתאריך 15/7/20

רוצים
לקרא עוד?
בבקשה!

כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה?

Advisor
שרי קניגסברג
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

מחקרים רבים בדקו גישות שונות להעשרת אוצר מילים אצל ילדים עם לקויות. במחקרים אלו ישנה התייחסות לאופי הטיפול ולתוכן הטיפולי. לשני מרכיבים אלו השפעה...

ראה עוד

התקשרות בטוחה דיה

Advisor
יעלה יפרח
מטפלת בפסיכודרמה M.A

רבות נכתב אודות חשיבות ההתקשרות הראשונית ביחסי אם- תינוק, במאמר זה אציג את המרכיבים הבסיסיים של תאוריית ההתקשרות וננסה להבין את ההמשגות הפסיכולוגיות...

ראה עוד

עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות

Advisor
הנצ'י ברייש
בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה BA ותואר שני בטיפול באומנויות MA

האדם הוא יצור חברתי וזקוק להשתייכות וקבלה כדי להגשים את עצמו. גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוק להבנה, הכלה והערכה. על אף שהחברה מתקשה...

ראה עוד

שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה

Advisor
תמר שטיגליץ
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן (Abbeduto & Rosenberg, 1993). יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה...

ראה עוד

הפוסט התקשרות בטוחה דיה הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>
https://ohelsarah.org/%d7%94%d7%aa%d7%a7%d7%a9%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%98%d7%95%d7%97%d7%94-%d7%93%d7%99%d7%94/feed/ 0
כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה? https://ohelsarah.org/%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%94-%d7%93%d7%99%d7%90%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99%d7%aa/ https://ohelsarah.org/%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%94-%d7%93%d7%99%d7%90%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99%d7%aa/#respond Wed, 20 Jan 2021 20:12:48 +0000 https://ohelsarah.org/?p=529 מחקרים רבים בדקו גישות שונות להעשרת אוצר מילים אצל ילדים עם לקויות. במחקרים אלו ישנה התייחסות לאופי הטיפול ולתוכן הטיפולי. לשני מרכיבים אלו השפעה על ההתאמה המרבית של הטיפול למטופל. אופן הטיפול יכול להיות בהתערבות ישירה או עקיפה

הפוסט כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה? הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>

כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית
להעשרת הלקסיקון
ולפיתוח שפה וחשיבה?

בית > מאגר מידע

כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה?

מאת: תמר שטיגליץ, קלינאית תקשורת מוסמכת (MA). 
עובדת מזה 9 שנים בעמותת אהל שרה במסגרות השונות. מדריכה צוותי הוראה וקלינאיות תקשורת.

גישה נוספת  להעשרת אוצר מילים עליה נדון במאמר זה, היא קריאה דיאלוגית המכונה גם קריאה אינטראקטיבית. קריאה דיאלוגית תוארה לראשונה על ידי Witherhurst ועמיתיו בשנת 1988. מדובר בקריאת ספר משותפת הכוללת אסטרטגיות לשאלה ולתגובה לילד במהלך הקריאה. הטכניקה מערבת מעט הקראה ובעיקר שיחה עם הילד סביב הסיפור על מנת לעודדו להיות שותף פעיל בהקראת הסיפור. המבוגר מעורר את הילד בעזרת גירויים הכוללים שאלות ותגובות עדינות לתשובות הילד, וכך הוא מעודד את הילד להיות אקטיבי יותר. בספרות המחקרית הגירויים והשאלות המעוררים תגובה מצד הילד מכונים Prompts.

מחקרים רבים בדקו גישות שונות להעשרת אוצר מילים אצל ילדים עם לקויות. במחקרים אלו ישנה התייחסות לאופי הטיפול ולתוכן הטיפולי. לשני מרכיבים אלו השפעה על ההתאמה המרבית של הטיפול למטופל. אופן הטיפול יכול להיות בהתערבות ישירה או עקיפה, בסביבה טבעית של המטופל (כיתה או גן) או בתנאי מעבדה (חדר הטיפול), כמו כן אופן הטיפול הינו שונה כאשר מדובר בטיפול פרטני, יחידני לעומת טיפול בקבוצה או בכיתה. מבחינת התוכן הטיפולי, קיימות אסטרטגיות שונות ללמידת מילים חדשות, למשל: שינוי מובנה של האינטונציה ושימוש בג'סטות במהלך החשיפה למילת המטרה, יצירת קשרים לידע קודם (מילים דומות או קרובות במשמעות, מילים מתחום קרוב שהילד כבר מכיר), פעילויות הקשורות למרכיבים הפונולוגיים (הצלילים) והאורתוגרפיים (צורת האותיות) של המילה החדשה. אסטרטגיה נוספת היא הסבר על משמעות המילה, ופעילויות שונות התומכות באספקטים סמנטיים (משמעות המילה, הקטגוריה אליה היא משתייכת).

Whitehurst & Lonigan (1998) תיארו מודל לשימוש בגירויים המעוררים שנקרא PEER Prompts. על פי המודל, המבוגר נותן את הגירוי המעורר, מעריך את תגובת הילד, מציע חלופה תקינה, מרחיב את המבע שהפיק הילד, וחוזר על המבע התקין (PEER: Prompt ,Evaluate, Expand and Repeat). 

השיטה הקונבנציונלית לבניית ה-Prompts מציעה שימוש במספר סוגים של גירויים המעוררים תגובה. הגירויים לסוגיהם מכונים בראשי תיבות מקוצרים CROWD Prompts , ובפירוט: Completion- המבוגר קורא את המבע באופן חזרתי ומאפשר לילד לסיים את המבע ולהשלים את המשפט. Recall- המבוגר שואל שאלות על הדמויות או על אירוע קודם בספור. Open-ended – המבוגר מעודד את הילד להסביר מה קורה בתמונה.  Wh-questions- המבוגר שואל את הילד שאלות מי, מה, היכן ומתי כאשר שאלות אלו מכוונות לאוצר מילים ספציפי ולתגובה מסוימת. Distancing- שאלות המכוונות לאירועים מתוך הספור שמזכירים לילד חוויות מעולמו האישי.

קריאה דיאלוגית שימשה ונבדקה באוכלוסיות שונות כגון דו-לשוניים, ספקטרום האוטיזם, לקויי שמיעה. בחלק מהמחקרים השתמשו בשיטה על מנת לבסס יכולות אוריינות מוקדמות, לבסס את המורפולוגיה, ולהרחיב ידע דקדוקי ואוצר מילים. באוכלוסיות עם קשיים בתקשורת השתמשו החוקרים בקריאה הדיאלוגית במטרה לשפר את היזימה וההשתתפות המילולית הפעילה, ולהרחיב מעגלי תקשורת. קריאה אינטראקטיבית של ספר המערבת אקטיבציה של הילד נמצאה כשיטת התערבות יעילה להרחבת אוצר מילים בקרב ילדים עם התפתחות טיפוסית וגם בקרב ילדים עם אוצר מילים דל בעקבות חסך בגרייה או תשומה דלה (בקרב משפחות ממיצב סוציו-אקונומי נמוך).

ההסבר המרכזי ליעילות השיטה היא המעורבות הפעילה של הילד בקריאה עם דיאלוג לעומת קריאה ללא דיאלוג. ההבדל בין שתי הדרכים לקריאה מייצג למידה אקטיבית לעומת למידה פסיבית. האקטיביות בלמידה ידועה כאפקטיבית עבור למידה של אוצר מילים גם מתחומים נוספים שאינם קריאת ספור. חוקר בשםCrow  בדק שיפור באוצר מילים הבעתי באמצעות מטלות של קריאה והבנת הנקרא אצל ילדי בית ספר. הוא השווה פעילות של קריאה שקטה ומענה על שאלות לעומת פעילות קבוצתית בה יש שיח אינטראקטיבי על הקטע הנקרא ומענה משותף על השאלות. במחקרו נמצא כי תלמידים שהשתתפו בקבוצה הפעילה למדו יותר מילים חדשות מתלמידים שלא השתתפו בשיח קבוצתי אינטראקטיבי. חוקר נוסף בשם Graves בספרו "אוצר מילים- למידה והוראה" (2016) מגדיר את המעורבות הפעילה של הילד בהרחבת אוצר המילים כאסטרטגיית מפתח וכותב כי יש לדון ולשוחח עם התלמיד על משמעות המילה על מנת לערב אותו באופן אקטיבי.

בבית הספר "בית חנוך" אנחנו משתמשים בשיטת הקריאה הדיאלוגית למטרות שונות. ילדי בית הספר נהנים מפעילות סביב ספרים וסיפורים. כאשר אנחנו מספרים סיפור אנו שואלים את הילד שאלות שהמטרה שלהן לערב את הילד בהקראה ולהפוך אותו לשותף אקטיבי בסיפור.

אנו שואלים שאלות כמו "מה אתה רואה בתמונה?" כדי לקבל מהילד משוב על מה שהוא רואה. לפעמים התשובה תהיה במילה אחת, למשל "איש", ואז אנחנו יכולים להרחיב "נכון, האיש הולך ברחוב", או להמשיך לשאול "מה האיש עושה?". כדאי תמיד לחזור על התשובה של הילד באופן תקין ולהרחיב אותה. אפשר לפעמים להקריא משפט ולתת לילד לסיים ולהשלים. אפשר לשאול את הילד על משהו שקרה לו. למשל כשמספרים את הספור "מעשה בחמישה בלונים" ומגיעים לחתולה של מיצי, שואלים "ראית פעם חתולה?", "ומה יש לה על הגוף?", "איך החתולה שורטת?", "איזה קול היא משמיעה?".

סוגי השאלות שנשאל במהלך הקריאה ישתנו בהתאם לרמה השפתית והקוגנטיבית של הילד. חשוב גם להתאים ליכולת הקשבית ולא להרבות בשאלות כשמדובר בילד עם טווח קשב קצר. עבור ילד צעיר נשאל שאלות פשוטות כמו: "איפה?", "מי?" ו"מה?". לפעמים גם תשובות לא מילוליות כמו הצבעה, או חיוך יספקו אותנו ויסמנו לנו שהילד שותף איתנו.

כאשר אנו רוצים לפתח מיומנויות חשיבה שונות נוכל לשאול שאלות שמעודדות חשיבה, הבנה, ניבוי והסקת מסקנות. למשל "למה הילד עצוב?", מה אתה חושב שיקרה עכשיו?", "מה הילד יכול לעשות?", "מי יעזור לו?".

השיטה מתאימה גם לילדים שמשתמשים בתת"ח. הם עונים תשובות ומספרים באמצעות המחשב/ האייפד/ הסמל ויכולים להשתתף בקריאה הדיאלוגית של הסיפור. 

המשמעות של הקריאה הדיאלוגית עבורינו כהורים, מחנכים ומטפלים חשובה מאד. מדובר בכלי טבעי וזמין ואנו יכולים להשתמש בו באופן יומיומי למגוון מטרות. חשוב לזכור את מטרת העל בגישת הקריאה הדיאלוגית: להפוך את הילד לשותף פעיל. אז קחו לכם רגע, ספר, וילד והתחילו את הדיאלוג המשותף. תתפלאו כמה הנאה ותועלת יהיו שם .

מקורות

  • Chow, B. W. Y., McBride-Chang, C., Cheung, H., & Chow, C. S. L. (2008). Dialogic      
  •    reading and morphology training in Chinese children: Effects on language and   
  •    literacy. Developmental Psychology, 44(1), 233. 
  • Cirrin, F. M., & Gillam, R. B. (2008). Language intervention practices for school-age 
  •    children with spoken language disorders: A systematic review. Language, Speech, 
  •    and Hearing Services in Schools, 39(1), S110-S137.‏
  • Crow, K. M., & Ward-Lonergan, J. M. (2003). An Analysis of Personal Event Narratives Produced by School-Age Children.‏
  • Dixon-Krauss, L., Januszka, C. M., & Chae, C. H. (2010). Development of the dialogic reading inventory of parent-child book reading. Journal of Research in Childhood Education, 24(3), 266-277.‏
  • Doyle, B. G., & Bramwell, W. (2006). Promoting emergent literacy and social–
  •    emotional learning through dialogic reading. The Reading Teacher, 59(6), 554-564.
  • Fleury, V. P., & Schwartz, I. S. (2017). A modified dialogic reading intervention for    
  •    preschool children with autism spectrum disorder. Topics in Early Childhood Special Education, 37 (1), 16-28.‏
  • Fung, P. C., Chow, B. W. Y., & McBride-Chang, C. (2005). The impact of a dialogic 
  •    reading program on deaf and hard-of-hearing kindergarten and early primary school–aged students in Hong Kong. Journal of deaf studies and deaf education, 10(1), 82-95.‏
  • Graves, M. F. (2016). The vocabulary book: Learning and instruction. Teachers College Press.‏
  • Marulis, L. M., & Neuman, S. B. (2010). The effects of vocabulary intervention on 
  •    young children’s word learning: A meta-analysis. Review of educational 
  •    research, 80(3), 300-335.‏
  • Opel, A., Ameer, S. S., & Aboud, F. E. (2009). The effect of preschool dialogic reading on vocabulary among rural Bangladeshi children. International Journal of Educational Research, 48(1), 12-20.‏
  • Steele, S. C., & Mills, M. T. (2011). Vocabulary intervention for school-age children 
  •    with language impairment: A review of evidence and good practice. Child Language Teaching and Therapy, 27(3), 354-370.‏
  • Storkel, H. L., Voelmle, K., Fierro, V., Flake, K., Fleming, K. K., & Romine, R. S. 
  •    (2017). Interactive book reading to accelerate word learning by kindergarten children with specific language impairment: Identifying an adequate intensity and variation in treatment response. Language, speech, and hearing services in schools, 48(1), 16-30.‏
  • Tsybina, I., & Eriks-Brophy, A. (2010). Bilingual dialogic book-reading intervention for 
  •    preschoolers with slow expressive vocabulary development. Journal of 
  •    Communication Disorders, 43(6), 538-556.‏
  • Whalon, K., Delano, M., & Hanline, M. F. (2013). A rationale and strategy for adapting dialogic reading for children with autism spectrum disorder: RECALL. Preventing School Failure: Alternative Education for Children and Youth, 57(2), 93-101.
  • Whitehurst, G. J., Falco, F. L., Lonigan, C. J., Fischel, J. E., DeBaryshe, B. D., Valdez-Menchaca, M. C., & Caulfield, M. (1988). Accelerating language development 
  •    through picture book reading. Developmental psychology, 24(4), 552 – 559. 
  • Whitehurst, G. J., Fischel, J. E., Lonigan, C. J., Valdez-Menchaca, M. C., Arnold, D. 
  •    S., & Smith, M. (1991). Treatment of early expressive language delay: If, when, and 
  •    how. Topics in Language Disorders.‏

רוצים
לקרא עוד?
בבקשה!

כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה?

Advisor
שרי קניגסברג
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

מחקרים רבים בדקו גישות שונות להעשרת אוצר מילים אצל ילדים עם לקויות. במחקרים אלו ישנה התייחסות לאופי הטיפול ולתוכן הטיפולי. לשני מרכיבים אלו השפעה...

ראה עוד

התקשרות בטוחה דיה

Advisor
יעלה יפרח
מטפלת בפסיכודרמה M.A

רבות נכתב אודות חשיבות ההתקשרות הראשונית ביחסי אם- תינוק, במאמר זה אציג את המרכיבים הבסיסיים של תאוריית ההתקשרות וננסה להבין את ההמשגות הפסיכולוגיות...

ראה עוד

עולם הרגש של אנשים עם מוגבלות

Advisor
הנצ'י ברייש
בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה BA ותואר שני בטיפול באומנויות MA

האדם הוא יצור חברתי וזקוק להשתייכות וקבלה כדי להגשים את עצמו. גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוק להבנה, הכלה והערכה. על אף שהחברה מתקשה...

ראה עוד

שימוש בשיטת טיפול "היגוי אות" כמשפרת יכולות הגייה וקריאה

Advisor
תמר שטיגליץ
קלינאית תקשורת מוסמכת M.A

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן (Abbeduto & Rosenberg, 1993). יכולות פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה...

ראה עוד

הפוסט כיצד נשתמש בקריאה דיאלוגית להעשרת הלקסיקון ולפיתוח שפה וחשיבה? הופיע לראשונה ב-אהל שרה.

]]>
https://ohelsarah.org/%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%94-%d7%93%d7%99%d7%90%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99%d7%aa/feed/ 0